Menu
Mindfulness op Maat
» home » csr-burn-out-coaching
Een mens kan enorme prestaties leveren en kan veel stress aan. Hard werken is geen probleem. Als je maar genoeg tijd neemt om daarvan te herstellen, is er niets aan de hand. Of je met je handen of je hoofd werkt maakt geen verschil: na gebruik hebben alle systemen in je lichaam herstel nodig. Als dat zo nu en dan niet lukt, is dat niet erg. Maar als je steeds te weinig herstelt pleeg je roofbouw en ontstaan er veranderingen in je stresssysteem: je raakt burn-out. Dat gaat vaak ongemerkt, omdat je aan dat vermoeide gevoel went.
Ik denk dat ik een burn-out heb
Wil je weten wat je moet doen als je (denkt dat je) een burn-out hebt? Bekijk dan deze korte video: |
Mijn medewerker heeft stressklachten of burn-out
Heeft een van je medewerkers last van stressklachten of een burn-out? In deze infographic lees je hoe je roofbouw herkent, welke klachten je medewerker mogelijk heeft en hoe deze met de CSR-methode wetenschappelijk onderbouwd aangepakt wordt. |
Hoe ontstaan stressklachten en burn-out?
Wil je weten hoe stressklachten en burn-out ontstaan? In deze korte video wordt het helder uitgelegd: |
Je lichaam compenseert vermoeidheid door een tandje bij te zetten: het stressmechanisme past zich aan je intensieve levensstijl aan. Dat kan lang goed gaan. Dat je toch niet helemaal fit bent, merk je bijvoorbeeld aan vermoeidheid, spierpijn, en allerlei klachten en kwaaltjes. En hoewel je het hard nodig hebt, wordt het juist steeds moeilijker om écht tot rust te komen.
Om het chronische gebrek aan energie te compenseren, gaat je stresssysteem in overdrive. Op den duur raakt je lichaam aan die situatie gewend. Vergelijk het met een verwarmingsketel die je niet meer op 20℃ kunt zetten en die steeds op 25℃ staat te loeien. Als je dan nog steeds niet aan de bel trekt, crasht het stresssysteem zelf en heb je totaal geen energie meer. Dat is burn-out.
Herken jij de signalen van roofbouw bij jezelf?
Vaak wordt gedacht dat overspanning en burn-out psychisch zijn. En dat het vooral een kwestie is van even wat meer rust nemen en positief denken. Dat Is begrijpelijk, maar het klopt niet. Door de overmaat aan stress is het lijf uitgeput en zijn regelprocessen in de hersenen veranderd. Dat leidt vervolgens vaak tot somberheid, angstklachten, heel emotioneel zijn, slaap-, geheugen- en concentratieproblemen. Om te herstellen moet het haperende brein eerst weer normaal gaan functioneren.
De 3 grootste misvattingen over burn-out.
Een wetenschappelijk onderbouwde en effectieve manier om burn-out te keren is de CSR-aanpak. CSR staat voor Chronische Stress Reversal: het omkeren van een toestand van chronische stress. Je wordt daarbij systematisch en stapsgewijs gecoacht op drie niveaus: lichamelijk, mentaal en gedrag. In het begin krijgt het fysieke herstel veel aandacht. Daarna verschuift de focus meer naar het opbouwen van vitaliteit en het verbeteren van je zelfmanagement. Zodat je niet in dezelfde valkuilen stapt.
Je bent niet van de ene op de andere dag burn-out. Het begint klein en sluipt er langzaam in. Een traject begint altijd met een Energie CheckUp (ECU). Hier worden je klachten, functioneren en energieniveau vastgesteld. Eventueel wordt daarnaast een psycho-fysiologische meting uitgevoerd. Daaruit komt een advies over wat nodig is om gezond te worden en te blijven:
Energie CheckUp (ECU) (eenmalig)
Stress Reductie Traject (SRT) bij lichte klachten (5 sessies)
Stress Herstel Traject (SHT) bij matige tot ernstige klachten (10-15 sessies)
Uit de scores kan ook afgeleid worden of klachten stressgerelateerd zijn. Is er geen relatie met chronische stress dan wordt je doorverwezen naar een andere hulpverlener of de huisarts.
Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of offerte op maat.
✔️ Wetenschappelijk onderbouwd
✔️ Bewezen effectief
✔️ Eerst fysiek herstellen, dan pas mentaal
✔️ Effectiever en duurzamer dan een puur psychologische begeleiding
✔️ Meetbaar resultaat d.m.v. de CSR Vragenlijst Stressklachten
Kenmerkend in CSR-coaching zijn de 3 fasen:
Fase 1: Roofbouw stoppen en fysiek herstel
Fase 2: Reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren
Fase 3: Re-integreren en conditieopbouw
Kijk voor meer informatie op csrcentrum.nl.
Ik ben erkend CSR-coach® en als partner aangesloten bij CSR Expertisecentrum stress en veerkracht. Als CSR-coach® voldoe ik aan strenge toelatingseisen en wordt mijn coachkwaliteit op het gebied van stress en burn-out gewaarborgd door supervisie, evaluatie en bijscholing.
De CSR-methode is een psychobiologische aanpak voor stressklachten en burn-out met begeleiding op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. Ik werk op locatie in Groningen en online. Meer lezen over hoe ik je help herstellen van burn-out? Download het gratis e-book ‘In 3 fases herstellen van burn-out’
Preventie en interventies gericht op gedrag, de psyche én de onderliggende neurobiologie.
Zorgvuldige monitoring bij re-integratie.
Duurzame en klinisch relevante vermindering van klachten.
Gefaseerde, meetbare aanpak.
Lees de whitepaper Een Nieuwe Kijk op Stress.
© 2023 Anja Boers Mindfulness & Braintraining | website door Hans van Noord |
Wij gebruiken cookies voor het functioneren van de website.