Menu
Mindfulness op Maat
Leef jij vooral in je hoofd? Bijvoorbeeld omdat je te veel voelt en dat liever zou willen wegduwen? Of je er geen raad mee weet? Of juist omdat je je lichaam niet meer zo goed voelt en er dus ook niet meer op kunt varen? Reageer je vaak heftiger op iets of iemand dan je zou willen, of lijken dingen je vaak sterker te raken dan bij anderen het geval is? Heb je ontdekt dat onverwerkte ervaringen uit het verleden je reacties in het hier en nu beïnvloeden? En wil je hier nu wel eens mee aan de slag te gaan? Of op een andere manier dan je tot nu toe gedaan hebt?
Misschien is de Trauma Sensitieve Mindfulness training dan iets voor jou.
o Lichaamssignalen eerder opmerken en er vaker naar handelen?
o Leren je lichaam te gebruiken om jezelf te stabiliseren?
o Je lichaam leren gebruiken om tot rust te komen?
o Veilig leren voelen (ook bij intense emoties)?
o Oude pijn verwerken met behulp van mindfulness?
o Meer vrijheid, verbinding en energie ervaren?
Het woord ‘trauma’ staat hier voor een of meerdere overweldigende ervaring(en) die niet verwerkt zijn. Omdat je op het moment dat ze gebeurden niet wist hoe je het moest opvangen. Omdat er niemand was die je er bij kon helpen. Of omdat er niet genoeg tijd en ruimte was om het te verwerken.
Dat hoeven helemaal geen grote gebeurtenissen te zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld ook ogenschijnlijk kleine voorvallen zijn uit je jeugd. Zoals bijvoorbeeld momenten waarin je niet tegemoet getreden, ontvangen of behandeld werd op een manier die jij nodig had. Of je werd niet behandeld op een manier die voor jou oké voelde. Situaties die voor jou op dat moment stressvol waren, terwijl je die stress niet kon verwerken.
Zulke ervaringen hebben (vaak onbewust) nog invloed op je in het hier en nu. Dat kan zijn in de vorm van irritatie en ongeduld, of je voortdurend nerveus, opgejaagd en gehaast voelen. Of juist nergens aan toe komen.
In de Trauma Sensitieve Mindfulness training leer je hoe je dit herkent en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het je niet meer zo ontregelt.
Het landschap van ons lichaam, onze emoties, onze gedachten, ons leven is een beetje te vergelijken met het landschap op de eerste foto. Er zijn bomen die staan, er zijn bomen die gevallen zijn. Er zijn bomen die meer of minder afgebroken zijn. Sommige nog kaal, sommige al begroeid met iets anders. Er liggen overal verspreid takjes en bladeren die van die bomen gevallen zijn. Er is gras, mos, en ongetwijfeld vele, vele beestjes. Een deel van het landschap is zichtbaar heel en florerend, een deel zichtbaar aangetast en gebroken en een deel van dat landschap is onzichtbaar voor ons blote oog.
Wat trauma met ons doet lijkt op de zichtbare en onzichtbare gevallen en afgebroken bomen, takken en bladeren. Het is een natuurlijk proces dat ontstaat in tijd en omstandigheden. Het vormt het landschap en na verloop van tijd, terwijl alles er omheen en overheen blijft doorgroeien, zie je er zo op het eerste gezicht niets meer van. Totdat je er doorheen gaat lopen en merkt dat je struikelt over stronken, je stoot aan omgevallen bomen. Of een kletspoot krijgt in een hoopje natte bladeren en je huid open haalt aan scherpe takjes die her en der liggen.
Op eenzelfde manier veroorzaakt trauma (onverwerkte stress) in ons huidige dagelijkse leven kleine of grote ongemakken, spanning en pijn. Dat kan zijn in de vorm van onmiskenbare angst. Maar vaak uit het zich ook in wat minder herkenbare vormen: chagrijn, het gevoel dat iets je te veel wordt, of moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen. Of je steeds moe voelen, slecht slapen. Of bijvoorbeeld zwart-wit denken, een alles of niets houding. Het zijn dingen die aan bod komen in de Trauma Sensitieve Mindfulness training.
Tijdens de Trauma Sensitieve Mindfulness training leer je hoe je je gedachten, emoties en lichaam weer in een veilige modus kunt zetten. Je ontwikkelt veerkracht en vaardigheden om oude pijn en stress die ooit te veel waren alsnog te verwerken. Ook krijg je inzicht in de neurowetenschappelijke achtergrond over waarom ons lichaam en brein reageren zoals ze doen. En je leert dat wij niet verantwoordelijk zijn voor deze automatische processen.
De training is gebaseerd op de polyvagaaltheorie en de eeuwenoude wijsheid van mindfulness. Tijdens de lessen ontvang je theorie en doen we regulatie-, meditatie- en bewegingsoefeningen. We oefenen zowel alleen, als in tweetallen. De groep bestaat uit minimaal vier, maximaal zes deelnemers. Respect, behoedzaamheid en veiligheid staan voorop. De gebieden waarin we werken zijn de reacties van je lichaam nu, dus niet het trauma uit het verleden zelf. Je hoeft er niets over te vertellen. De oefeningen en materialen die je tijdens de training aangereikt krijgt, zijn een waardevol handvat voor de rest van je leven. Op LinkedIn kun je meer over de training vinden. Zoek op: Anja Boers
#traumasensitievemindfulness.
Voorafgaand aan de training vindt een vrijblijvend en individueel gesprek plaats om samen te bespreken of de training en de timing passend zijn voor je. Twijfel je? Neem dan vooral contact met me op zodat we samen naar je vragen kunnen kijken.
Data: | 22, 29 jan | 5, 12 feb | 5, 19 mrt | 2, 16 apr |
Tijd: | 9:00 tot 11:30 |
Locatie: | Online |
Data: | 8, 22 nov | 6, 20 dec | 10, 24 jan | 7, 14 feb |
Tijd: | 9:00 tot 11:30 |
Locatie: | Noorderhaven N.z 57 Groningen |
Het is ook mogelijk je aan te melden als groep van minimaal 4 deelnemers. Data en tijden zijn dan in overleg.
Vraag me er via onderstaand contactformulier gerust meer over. Tarieven en kortingsmogelijkheden vind je hier.
Zoek je iets anders? Kijk op traumanet voor betrouwbare informatie, (h)erkenning, steun en zelfhulp rondom het thema trauma en herstel. Voor iedereen die direct of indirect met trauma te maken heeft.
Wil je iemand wijzen op de Trauma Sensitieve Mindfulness Training? Download de folder en deel uit!
This training is also available in English.
Please contact me for details.
© 2023 Anja Boers Mindfulness & Braintraining | website door Hans van Noord |
Wij gebruiken cookies voor het functioneren van de website.